Våra hantverkare

 

SNICKARE

Virke från  små sågar, hyvlerier och snickerier i norr kombinerat med av oss byggnadsvårdsutbildade snickare har resulterat i många lyckade projekt de senaste åren. Våra byggnadsvård snickare arbetar med allt från att lägga in begagnade skurgolv till att handhyvla innertak, byta fasader och bygga utomhustrappor av gammalt virke - vi löser helt enkelt det mesta inom snickeri.

 

MÅLARE

Linoljefärg, limfärg, kalkfärg, slamfärg, tjära och fernissa är färgtyper och behandlingar som de flesta målare knappt arbetar med idag - dessa färgtyper har nästan helt förpassats till entusiastiska privatpersoner och hängivna byggnadsvårdare. Våra målare målar dock inte med några andra färger än dessa! och så gott det doftar av linoljefärg!

 

ELEKTRIKER

Vi är förunnade att ha tillgång till  elektriker som tycker att de roligaste projekten är gamla byggnader och gammal el. Ovanligt är det. De går igång på originaldetaljer som funkisbrytare, kulodosor av porslin och gamla ringklockor. Om byggnaden tillåter så kan våra elektriker fräsa in elen så att inga dragningar syns men oftast går det att lösa ändå med smarta dragningar i golv, på vind och i garderober.

Vill man ha nytt och enhetligt så finns det numera fina system i porslin och bakelit som vi köper direkt från tillverkaren. Det bra med våra elektriker är att man behöver inte övertyga dem om något utan de tänker själva .

 

MURARE

Behöver du hjälp med murning, putsning eller lerklining så hjälper vår byggnadsvård murare dig. Var sak på sin plats ger att i gamla timmerhus finns det ingen bättre väggisolering än lerklining och väggarna blir så vackra och levande när de putsas. I stenhus och lägenheter har väggarna varit putsade med kalkputs och skall så förbli.

 

PLÅTSLAGARE

Vårt plåtslageri tillverkar detaljer som passar din byggnad. Vi kan leverera galvade hängrännor och stuprör utan falukorvsböjar. Detaljerna är dimensionerade och visst det kostar 2 ggr så mycket men vill du ha det ordanr Vi detta efter ditt tak.

 

ISOLERING

Byggnadsvård är en del av vägg- och bjälklagsisolering, drev-  och tätningsband, karmtätning - allt av linfiber, linisolering, som ger ett miljövänligt byggande med förnyelsebara naturmaterial för byggnadsvård för hus som andas och ger god innemiljö, mycket bra, något annat använder vi inte! det är byggnadsvård

 

TIMMERMÄN

Om man inte håller undan runt husen så höjs marknivån snabbt. Växter och löv förmultnar och bygger på marknivån allt eftersom. Med tiden elimineras avståndet mellan mark och hus och till slut står huset i jorden. Om inte förr så uppstår röta i detta läge om ni har ett trähus. Ruttna syllstockar och partier under fönster är de vanligaste skadorna på en timmerstomme som är illa underhållen. För att reparera dessa skador på ett klokt och långsiktigt sätt så krävs en van och skicklig timmerman.Renovering av timmerhus, reparation av timmer, byte av timmer, syll, flytt av timmerstomme,flytt av timmerhus 

TAKLÄGGARE

Vi lägger tegeltak, papptak, plåttak och brädtak på traditionellt vis med rätt format och material för din byggnad. Vi täcker inte tak med betongtegel, bandplåt eller tegelimiterande plåt.

 

FÖNSTERRENOVERING ( är också byggnadsvård)

Vi renoverar fönster i vår verkstad.

Som vanligt gäller var sak på sin plats - munblåst glas innan funktionalism och valsat glas därefter.

Planglas (float) kom först kring 1960 och hör inte gamla byggnader till. Linoljekitt och linoljefärg användes alltid fram t. o.m 1950-talet och det gäller även idag om du frågar oss vad du ska ha på dina gamla fönster.